În data de 17 februarie 2021, Asociația Dieta Keto Medicală a fost gazda primei întâlniri, spunem noi promițătoare, între specialiști neurologi și nutriționiști din Italia și România. Ne-au făcut onoarea să ne împărtășească din experiență lor în dieta ketogenă medicală echipa de la Spitalul Buzzi din Milano, în persoana domnului profesor Pierangelo Veggiotti, a doamnei profesor nutriționist Simona Bertoli și a domnișoarei dietetician Chiara Lessa. A fost alături de noi și Allessandra Camerini, reprezentanta Asociației Italiene de Glut1.
Prezentările au marcat progresele globale făcute în aplicarea dietei cetogene medicale în ultimul deceniu. Epilepsiile rezistente la medicația anticonvulsivanta sunt candidate la dieta ketogenă medicală, dar numai după stabilirea diagnosticului și a investigațiilor de specialitate.
În afara indicațiilor deja clare ale dietei, sunt notate date încurajatoare în ultilizarea acesteia și în anumite forme de tumori cerebrale, tulburări din spectrul autist, migrene, boala Alzheimer sau în sfera psihiatrică.
Rolul nutriționistului este clar stabilit și deosebit de important în demersul terapeutic, atât în crearea personalizată a planului dietetic și în monitorizarea întregului parcurs al dietei, cât și în implicarea familiei că partener în dietă.
Firul roșu al acestei întâlniri: nevoia de echipă – KETO TEAM. Este esențială colaborarea neurologului și a nutriționistului cu experiență în dieta cetogenă cu părinții și pacienții. Se impun protocoale clare de inițiere și monitorizare ale dietei, iar acest lucru se realizează doar de către specialiști avizați.
A fost prima noastră acțiune de acest fel, să aducem împreună speciasti din străinătate și din țară. Medici neurologi și pediatri, nutriționiști sunt cei care au acordat o șansă acestei întâlniri și ne-au onorat cu prezența lor. Ne dorim că această întălnire să fi reprezentat startul unor acțiuni concrete în sprijinul pacienților ce urmează dieta ketogena medicală în România.