Specialiști în dieta ketogenică medicală

Doamna doctor Cucoș Veronica și doamna nutriționist Adam Sorina sunt singurele două specialiste recunoscute de forurile internaționale în aplicarea dietei cetogene medicale în România. Activitatea dumnealor este recunoscută de ILAE (International League Against Epilepsy, https://www.ilae.org), organizație care reunește nume medicale și acțiuni extraordinare în sprijinul pacienților cu epilepsie.

Le recunoaștem meritele și eforturile și le mulțumim din toată inima pentru ajutorul ce îl oferă, adesea dincolo de aspectul financiar, pacienților aflați pe dieta Ketogenă medicală.

Mulțumim!

Veronica Cucoș

Medic Pediatru specializat ȋn dieta ketogenică medicală

Am absolvit Facultatea de Medicina și Farmacie „Carol Davila”, promoția 2010. Am fost mereu interesată de nutriție și de cum se poate îmbunătăți starea de sănătate prin alimentație.

Pentru că cel mai bine rezonez cu copiii, am ales specialitatea Pediatrie și am efectuat rezidențiatul în cadrul Spitalului de copii „Doctor Victor Gomoiu”, spital care are o secție mare de neurologie pediatrică, așa că pe parcursul celor cinci ani de rezidențiat am putut să mă familiarizez cu diverse afecțiuni neurologice ale copiilor. La scurt timp după ce am devenit medic specialist, am început activitatea la Cabinetul de Pediatrie din Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență București.

Ȋn prezent consult pacienţi şi gestionez tratamentul cu dieta ketogenică în cadrul Spitalului Clinic pentru Copii ”Victor Gomoiu” din Bucureşti (Ambulatoriul Secţiei de Neurologie Pediatrică).

 

În noiembrie 2017 am participat la un seminar pe tema dietei ketogenice susținut de Denise Potter, o dieteticiană din SUA cu multă experiență în acest tip de terapie la pacienții cu diverse afecțiuni neurologice.

Această terapie îmbină foarte frumos cele două arii de interes pentru mine, nutriția și afecțiunile neurologice ale copiilor, așa că am vrut sa aflu mai multe, și am plecat în Statele Unite ale Americii, pentru a participa la Ketogenic Diet Practicum la Universitatea din Michigan. Acest curs m-a ajutat să-mi pun bazele teoretice ale dietei ketogenice, iar ulterior Denise Potter m-a ajutat în continuare cu foarte multe sfaturi practice legate de fiecare pacient în parte.

Pe parcursul acestor ani am avut multe surprize plăcute legate de beneficiile dietei în epilepsie, care a adus îmbunătățiri uimitoare, de multe ori în cazuri disperate, din păcate, am observat că nu funcționează mereu, de aceea, țin sa subliniez că trebuie respectate foarte clar criteriile de recomandare a dietei ketogenice, iar recomandarea trebuie facută de medicul neurolog.

Sorina Adam

Nutriționist Dietetician specializat în dieta ketogenică medicală

Am absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca, Specialitatea Nutriție și Dietetică în 2013, am urmat apoi Masteratul “Nutriția și Calitatea Vieții” în cadrul aceleiași universități. În timpul ultimului semestru din facultate am beneficiat de o bursă Erasmus și am participat la un stagiu de pregătire practică la Clinica de Nutriție a Universității din Valencia.

În vara anului 2019 am participat la “ Matthew’s Friends Keto College” unde mi-am aprofundat cunoștințele necesare pentru a conduce această dietă pentru copiii cu epilepsie refractară la tratament sau cu deficit de Glut 1.

În 2020 cu sprijinul și acceptul celor de la Matthew’s Friends am tradus broșura “Eu urmez o dietă cetogenă” pentru ca informațiile despre această dietă să fie mai facile pentru pacienții din România sau pentru aparținătorii acestora.

În prezent lucrez ca și Nutriționist Dietetician în cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în cadrul Centrului de dializă B. Braun Avitum Cluj-Napoca și în Cabinetul de Nutriție și Dietetică, iar din 2018 am in evidență copii care urmează acest tratament dietetic.