Suplimente în dieta ketogenică medicală

Dieta ketogenică implică o serie de restricții alimentare care pe temen mediu și lung se soldează cu carențe vitaminice și de oligoelemente si minerale cu repersursiuni potențial serioase asupra bunei funcționări a organismului dacă nu sunt corectate. Dacă aceste restricții alimentare se suprapun peste un aport nutritional limitat deja existent datorită dizabilității severe și/sau peste efectul combinațiilor de medicamente antiepileptice, apare imperios necesară suplimentarea dietei. Evaluarea biochimică la inițierea dietei si apoi monitorizarea periodică sunt necesare pentru ca copilul sa primeasca suplimente în dozele potrivite.

Carnitina

Carnitina este un compus hidrosolubil, usor de asimilat de organism din almentație. Sursele principale de carnitină exogenă sunt din proteinele animale (ou, carne, lapte), însa corpul uman este capabil să sintetizeze carnitina proprie din doi aminoacizi lizină și metionină. Carnitina este depozitată aproape în totalitate în mușchi.

L-Carnitina este forma biologic activă a Carnitinei și are rol esential in metabolismul hepatic al lipidelor. Facilitează transportul acizilor grași cu lanț lung prin membrana celulară sub forma de ester-acilcarnitină si apoi în mitocondrie (uzina energetică a celulei) unde au loc procesele oxidative. L-Carnitina asigură eliminarea acizilor cu lanț mediu și scurt din interiorul mitocondriei, rezultați in urma metabolismului. Într-un mod mai simplu, putem considera că L-Carnitina favorizează transformarea grăsimilor în energie. Acizii grași cu lanț mediu au pasaj direct in mitocondrie pentru procesele de oxidare si nu au nevoie de transport mediat de Carnitină.

Carnitina este importantă în dieta ketogenică deoarece aportul mare de grăsimi înseamnă mai mulți acizi grași care trebuie transportați în mitocondrii pentru procesele oxidative, și deci un necesar sporit de carnitină, apărand astfel riscul scăderii depozitelor endogene din mușchi. Acest risc este și mai mare datorită restricțiilor alimentare ale dietei ketogenice ce pot să scadă aportul exogen de carnitină, aspect cu atât mai important în formele de dietă bogate în acizi grași cu lanț lung comparativ cu dieta MCT. La o parte dintre pacienți se adaugă și utilizarea de lungă durată a Acidului Valproic care poate să cauzeze deficit de carnitină. În prezența nivelurilor scăzute de carnitină sinteza corpilor cetonici poate fi afectată și deci starea de cetoză poate fi afectată, aceasta traducându-se prin nivele scăzute de energie.

Se consideră că valori serice ale carnitinei libere mai mici de 20µmol/litru indică un deficit care necesită corectare cu suplimente ce conțin forma metabolic activă, L-Carnitină. Dozele de inițiere sunt mici și se cresc gradual. Suplimentarea se începe cu 10mg/kg și se va crește gradual dacă este nevoie, însa cei mai mulți pacienți nu depășesc doza de 50mg/kg zilnic. Doza maximă zilnică nu ar trebui să depășească 2000mg (2g). Poate apărea diaree și chiar intensificări ale crizelor dacă dozele de început sunt prea mari.

Ingredientele întâlnite de regulă în formulele de carnitină sunt următoarele: L-Carnitina (47%), Agent de creștere (Glicerol vegetal), Capsulă vegetariană (HydroxiPropilMetilCeluloza), Apă purificată. Unele formule conțin Pantetonat de Calciu (vitam. B5), extract de zmeur, excipienţi (talc, aerosil).

Produse sugerate:

  • Premium L-Carnitina 500mg, 30 tb, cosmo Pharm
  • L-Carnitine 500mg, Secom
  • L-carnitin complex, 40 cps, HofigalAcetyl-L-Carnitina, 750mh, tb, Now Foods
  • Carnitina lichidă 1000mg, Yeekongherb

DEȘI ESTE UN SUPLIMENT ALIMENTAR, CARNITINA SE VA INIȚIA ȘI ADMINISTRA DOAR LA INDICAȚIA SPECIALISTULUI CARE VĂ URMĂREȘTE DIETA KETOGENĂ, ATÂT CA FORMULĂ (FORMULĂ LICHIDĂ SAU CAPSULE) CÂT ȘI CA DOZĂ.

Vitamine și minerale

Suplimentarea cu micronutrienți nu s-a facut dintotdeauna corespunzător în timpul dietei ketogenice. În anul 1979 apar publicate primele informații despre carențele de micronutrienți în dietă, și anume două cazuri de neuropatie optică cuzate de deficitul deTiamină (vitamina B1)(Hoyt & Billson, 1979), si cinci cazuri de copii cu masa osoasă redusă datorită deficitului de vitamina D (Hahn et al, 1979). De data mai recentă apare in literatură deficitul de Seleniu la nouă cazuri de copii aflați pe dietă ketogenică, dintre care unul a dezvoltat cardiomiopatie (Bergqvist et al, 2003), deficitul de vitamina C si chiar un caz de scorbut (Willmott & Bryan, 2008) și deficitul de Magneziu (Kang et al, 2004). Deficitul de Magneziu pare sa fie o problem la copii pe dietă ketogenică în ciuda suplimentării corespunzătoare (Christodoulides et al, 2011).

Suplimentarea dietei cu vitamine și minerale se face de către dietetician. Necesarul pentru fiecare nutrient este cuprins într-un interval de valori minime și maxime cunoscut sub denumirea de valoare nutrițională de referință. La prescrierea unui supliment se va urmări atingerea valorii nutriționale de referință corespunzatoare vârstei pentru cât mai mulți nutrienți cu putință. Dozele vor fi calculate pentru a se evita riscul subdozării sau supradozării vreunui nutrient. Evaluarea biochimică periodică a statusului nutrițional a copiilor aflați pe dietă ketogenică este extrem de importantă.

Deși vitaminele, mineralele și ologoelementele joacă un rol cheie în funcționarea organismului și se impune să nu existe deficiențe, adăugarea și a altor suplimente în afara celor prescrise de nutriționist se poate dovedi dăunătoare. De aceea discuția cu specialistul este încurajată și de dorit.

Produs sugerat

CENTRUM de la A la Z, cpr.

Proprietăți:

  • Oferă o gamă completă de vitamine și minerale importante și de oligoelemente esențiale;
  • Conține 24 de ingrediente importante, inclusiv cele 13 vitamine esențiale;
    • Vitaminele B (B1, B2, B6, B12)
    • Manganul și Magneziul din compoziție susțin eliberarea de energie;
    • Vitamina A
    • vitamina C
    • Cuprul, Seleniul și Zincul contribuie la funcționarea normală a sistemului imunitar. Vitamina A, Zincul, Niacina și Biotina contribuie la menținerea funcției normale a pielii, iar vitamina C, vitamina E, Zincul și Seleniul contribuie la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
  • Ingrediente: Vitamina A (RE) (25% sub forma de Beta-caroten) 800 mcg, Luteină 500 mcg, Vitamina E (α-TE) 15 mg, Vitamina C 100 mg, Vitamina K. 30 mcg, Vitamina B1 1.4 mg, Vitamina B2 1.75 mg, Vitamina B6 2 mg, Vitamina B12 2.5 mcg, Vitamina D 5 mcg, Biotină 62.5 mcg, Acid folic 200 mcg, Niacină (NE) 20 mg, Acid pantotenic 7.5 mg, Calciu 162 mg, Fosfor 125 mg, Magneziu 100 mg, Fier 5 mg, Iod 100 mcg, Cupru 500 mcg, Mangan 2 mg, Crom 40 mcg, Molibden 50 mcg, Seleniu 30 mcg, Zinc 5 mg.

Modul de administrare este de preferat în timpul mesei.

DOZA DE VITAMINE VA FI RECOMANDATĂ DE SPECIALISTUL CARE VĂ URMĂREȘTE DIETA KETOGENĂ.

VITAMINA C (ACID ASCORBIC)

Vitamina C este un nutrient esențial care asigură sănătatea organismului. Se regăsește în multe alimente și suplimente și susține buna funcționare a funcțiilor biologice, precum sinteza colagenului și vindecarea rănilor. Vitamina C este carbohidrat, un compus organic, solubil în apă; organismul uman nu poate sintetiza singur vitamina C, doza zilnică fiind asigurată prin consumul de alimente care o conțin. Ajută la întărirea imunității prin efectul antioxidant puternic, protejează împotriva răcelilor și poate reduce simptomele asociate cu acestea datorită acelorași proprietăți antioxidante. Consumată in limitele zilnice recomandate vitamina C este considerată sigură. Depăsirea dozelor poate cauza manifestări gastrointestinale (crampe abdominale, diaree), amețeli, oboseală, erodarea danturii, dureri de cap și arsuri în piept, si mai ales LITIAZĂ RENALĂ.

Suplimentarea zilnică continuă cu doze corespunzătoare dintr-o formulă de multivitamine (ca cea menționată mai sus) poate fi de real folos față de curele scurte cu doze mari de vitamina C.

Dat fiind că este un carbohidrat in sine, indiferent de formula si de brandul ales este necesar să compensați administrarea vitaminei cu lipide (unt, ulei MCT) pentru a nu afecta cetonele.

Formulele îndulcite de vitamina C (siropuri, drajeuri masticabile, elixire) nu sunt recomandate. Se va opta pentru formule tablete, capsule, fiole dar se va citi mereu prospectul.

Produse ce conțin vitamina C și care sunt sugerate pentru dieta ketogenică: Fiola Vitamina C 5ml, MCCM, VITAMINA C-1000, tablete, VITAKING, VITAMINA C 1000mg, 100 capsule JAMIESON

CA REGULĂ GENERALĂ, DISCUTAȚI CU NUTRIȚIONISTUL CARE VĂ MONITORIZEAZĂ DIETA PENTRU A VĂ STABILI FORMULA POTRIVITĂ ȘI DOZA. VĂ REAMINTIM CA VITAMINA C POATE AFECTA CETOZA!

LITHOREN

Lithoren este un supliment alimentar recomandat în prevenția și tratamentul litiazei renale (dizolvă calculii de dimensiuni mici, “nisip la nivelul rinichilor și a vezicii urinare”). Previne suprasaturația urinară cu oxalat de calciu și împiedică aderarea cristalelor de oxalat sau fosfat în calculi.

Conține: Citrat tribazic de potasiu 2703 mg Citrat tribazic de magneziu 376 mg, Piridoxina 25 mg; nu conține sodiu; conține sucraloză, un îndulcitor care permite și pacienților diabetici să utilizeze acest produs. Nu se recomandă depășirea dozei zilnice recomandate.

Conținutul fiecărui plic se dizolvă în 150 ml de apa. Soluția rezultată este limpede, de culoare portocalie, cu o aroma plăcuta de portocale. Păstrată la frigider (2-8ºC), soluția este stabilă timp de cel puțin 24 de ore.

Poate apărea riscul unor tulburări gastro-intestinale minore și sau diaree (în aceste situații se recomandă administrarea Lithoren în timpul meselor sau micșorarea dozei)

DOZA DE ADMINISTRARE VA FI RECOMANDATĂ DE CĂTRE NUTRIȚIONISTUL CARE VĂ URMĂREȘTE DIETA CETOGENĂ.

VITAMINA D

Vitamina D este o vitamină liposolubilă esențială care ajută la o mai bună absorbție a calciului și a fosforului, având rol principal în remodelarea osoasă. Are de asemenea rol important în buna funcționare a sistmului nervos central.

Este produsă de organism în mod natural atunci când pielea este expusă adecvat la razele solare, însă se găsește, tot în mod natural, în anumite alimente precum peștele gras și uleiul de pește, stridiile, creveții, gălbenușul de ou, ficatul de vită, ciupercile și laptele fortificat.

Principalele forme de vitamină D cu importanță pentru om sunt vitamina D2 (ergocalciferol) și vitamina D3 (coleacalciferol). Vitamina D este solubilă în grăsimi, insolubilă în apă, stabilă la căldură și foarte sensibilă la lumină și oxidanți. Rolul major al vitaminei D este de a menține nivelurile normale de calciu și fosfor din sânge. Alături de calciu, vitamina D ajută la formarea oaselor și la menținerea sănătății lor. Vitamina D are rol în asimilarea calciului și a fosforului la nivelul intestinului subțire, precum și în fixarea acestora în oase și în dinți, rezultând o mineralizare osoasă corectă. În plus, blochează eliberarea hormonului paratiroidian, care reabsoarbe țesutul osos, conducând la subțierea și slăbirea oaselor, fapt care crește riscul de fracturi.

Copiii cu epilepsie refractară la tratament sunt expuși la mulți factori ce afectează sănătatea osoasă, inclusiv accidentele prin cădere care pot cauza fracturi. Aportul de Calciu si vitamina D pot fi neadecvate, iar tratamentul antieplieptic și mai ales politerapia afecteaza metabolismul acestor nutrienți și calitatea osoasa. Medicamentele anticonvulsivante mai vechi afectează in mod cert metabolismul osos, la fel si cele de generatie mai nouă, însa studii suplimentare sunt necesare. Dieta ketogenica de asemenea are un impact negativ asupra sănătății osoase

Se impune la pacienții aflați pe dietă ketogenică cu atăt mai mult dacă au și terapie anticonvulsivantă asociată suplimentarea cu vitamina D.

Produse sugerate: Vigantol oil 0,5mg/ml, 10ml picături orale soluție MERCK, Vitamina D3 Junior 10ml, BIOLAND

Referințe

  1. https://www.matthewsfriends.org/keto-therapies/keto-introduction/supplementation-of-ketogenic-dietary-therapies/
  2. Vitamin D status in children with intractable epilepsy, and impact of the ketogenic diet A G Christina Bergqvist 1, Joan I Schall, Virginia A Stallings. Epilepsia2007 Jan;48(1):66-71.