Citirea etichetei produselor alimentare în dieta ketogenică

Eticheta produselor alimentare reprezintă „manualul de utilizare” care ne ajută să facem alegeri în cunoștință de cauză legate de alimentație. Este cu atât mai importantă atenția pe care trebuie să o acordăm etichetei când ne alegem produsele ambalate ce servesc dietei ketogene.

Legislația în vigoare impune prezența următoarelor informații nutriționale pe produsele alimentare destinate consumului uman care pot influența starea de sănătate a consumatorilor (atunci când nu sunt comunicate transparent):

  • Compoziția și lista de ingrediente;
  • Termenul de valabilitate;
  • Condiții de depozitare;
  • Modul de preparare sau utilizare;
  • Valorile nutriționale per 100 g sau 100 ml;
  • Prezența alergenilor;
  • Indicații dietetice pentru produsele cu destinație specială (produse pentru diversificare, pentru diabetici, înlocuitori de masă etc.).

Pașii ca importanță în informarea asupra etichetei încep cu termenul de valabilitate, urmat de lista de ingrediente, valorile nutriționale, modul de depozitare și preparare și nu în ultimul rând, porția recomandată. Porția recomandată nu se găsește pe toate etichetele produselor din țara noastră, nefiind obligatorie, dar este o informație importantă.

Ingredientele din produsul alimentar sunt prezentate în ordinea descrescătoare a ponderii lor în produsul finit.

Aditivii alimentari, care au fie un nume specific fie o specificație E, se declară ca acidifiant, colorant, stabilizator etc.

Alergenii alimentari sunt notați separat, fie prin particularități de font, stil sau culoare a caracterelor. Va fi notat inclusiv faptul că respectivul aliment a fost procesat pe o bandă de producție unde ar fi putut fi expus la anumiți alergeni.

Declarația nutrițională obligatorie cuprinde următoarele informații:

  • Valoarea energetică exprimată în kJ și kcal;
  • Cantitățile nutrienților se vor exprima raportat la conținutul lor în 100 g sau 100 ml din produsul finit.
  • Cantitatea de lipide totale (grăsimi), din care se menționează cantitatea de acizi grași saturați, și grăsimile trans;
  • Cantitatea de glucide totale, din care se menționează separat cantitatea de fibre alimentare, cantitatea de zaharuri și eventual zaharurile adăugate și amidonul;
  • Proteine;
  • Sare.
  • Produsele “îmbogățite” cu vitamine și minerale, vor avea precizată cantitatea acestora pe etichetă în continuarea declarației obligatorii.

Dacă producătorul ambalează produsul finit în porții clar definite ca număr și cantitate în grame pe ambalaj, pot apărea valorile per porție, dar acest aspect nu este o măsură impusă legislativ în țara noastră.

Unele produse pot prezenta pe fața anterioară a ambalajului “iconițe nutriționale” care indică valoarea energetică per porție sau per 100 g/100 ml precum și conținutul de grăsimi, acizi grași saturați, zaharuri și sare.

Citirea informației nutriționale în dieta cetogenă este un “exercițiu” care trebuie practicat consecvent și regulat, urmărind cu precădere anumite aspecte. Anumiți producători pot modifica ocazional informațiile nutriționale, iar dacă mărcile dumneavoastră obișnuite apar “noi și îmbunătățite”, citiți cu atenție eticheta deoarece valorile nutriționale se poate să fi suferit modificări.

Tendințele nutriționale actuale consideră că grăsimile în cantitate crescută nu sunt benefice organismului, însă trebuie să depășiți această condiționare, întrucât dieta ketogenă este în situația dumneavoastră (fie că sunteți pacient sau părinte) terapia nutrițională a afecțiunii medicale de care suferiți. Se presupune că dieta ketogenă v-a fost recomandată de medicul specialist și este monitorizată de nutriționist. Dieta kcetogenă este o dietă săracă în carbohidrați, adecvată în proteine și bogată în lipide; este recomandabil să căutați alimentele bogate în lipide, iar dacă le găsiți pe cele cu conținut bogat în lipide și sărac în carbohidrați sunteți chiar mai aproape de alimentul keto ideal.

Caloriile.

Caloria (Kcal) este unitatea de măsură pentru energie și reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru a crește temperatura unui gram de apa cu un grad Celsius (14.5grade Celsius-15.5 grade Calsius). 1cal=4.1868 Jouli. Caloriile reprezintă cantitatea de energie pe care alimentul respectiv o conține. Numărul caloriilor este foarte important, însă nu crucial. Conținutul caloric al unui aliment ne poate oferi informații dacă este o gustare sau o masă principală.

Macronutrienții

Sunt reprezentați de lipidele totale, glucidele totale și proteinele totale.

Puteți începe să vă orientați în citirea etichetei cu glucidele. Dacă acestea sunt în cantitatea cea mai mare între macronutrienti, cel mai probabil acel aliment nu este o opțiune de dorit în dieta ketogenă pe care o urmați. Căutați produsele cu cel mai mic conținut în carbohidrați din gama lor. Glucidele totale cuprind zahărul total, fibrele alimentare și alte adaosuri de zaharuri (“sugar alcohols”). Zaharurile sunt sursa naturală de glucide din alimente; alte forme de zaharuri sunt cele adăugate artificial de producător și nu se găsesc în mod natural în acel aliment. Acești edulcoranți- alcooli ai zahărului nu sunt recomandați în dieta ketogenă medicală și trebuie evitați sau utilizați doar ocazional, în acord cu indicația nutriționistului (sorbitol, maltitol, izomalt, lactitol, amidon hidrogenat hidrolizat).

Fibrele sunt solubile și insolubile. Cele mai multe fibre nu se absorb din intestin; doar parcurg tractul digestiv și vor servi ca hrană pentru microorganismele benefice din colon (microbiomul intestinal). Nu servesc ca și sursă de glucoză și nu sunt numărate ca atare. În dieta ketogenă, fibrele și poliolii se vor scădea din totalul glucidelor (carbohidrați) pentru a obține carbohidrații neți. Trebuie avut însă grijă la polioli (sugar alcohols) deoarece nu toți sunt inofensivi.. De aceea nu se recomandă consumul de cantități mari de așa numite produse carb „zero”. Pacienții pot fi sensibili la alcoolii din zahăr, care pot provoca tulburări digestive (diaree, balonare, dureri abdominale) și chiar pot fi afecta/ reduce cetoza.

Lipidele (grăsimile) totale sunt reprezentate de acizi grași saturați, acizi grași mononesaturați și acizi grași polinesaturați care sunt acceptați ca benefici, nu și grăsimile trans. Întotdeauna căutați produsul cu cele mai multe lipide din gamă (ex. Unt 82% grăsimi în favoarea untului 65% grăsimi)

Proteine: cantități rezonabile de proteine pot fi administrate în dieta ketogenă.

Lista ingredientelor

Citirea ingredientelor este un pas important și nu trebuie pierdută din vedere în favoarea valorilor nutriționale. Chiar dacă valorile nutriționale pot să fie atrăgătoare, printre ingrediente se pot strecura componente neindicate în dietă.

Ponturi:

  • Căutați mâncare de calitate, nu o listă de conservanți și ingrediente de umplutură.
  • Multe ingrediente care sunt trecute cu formula chimică posibil că nu sunt benefice, așa că dacă nu cunoasteți ingredientele mai bine alegeți să nu cumpărați alimentul.
  • Produsele alimentare ambalate ideale sunt cele cu cât mai puține ingrediente, așa că dacă aveți posibilitatea, alegeți un produs ce conține 3 sau 4 ingrediente în favoarea unuia cu 20 de ingrediente.
  • Produsul cu multe ingrediente cel mai probabil conține și conservanți, arome, coloranți.
  • Ingredientele sunt trecute în ordinea descrescătoare a ponderii în aliment, așa că dacă primul ingredient este zahărul sau siropul de porumb sau alte zaharuri, nu este recomandat în această dietă.
  • Recomandat este ca dieta ketogenă să conțină mâncaruri preparate de dumneavoastră, din legume proaspete, grăsimi sănătoase și proteine de înaltă calitate. Dar pentru momentele când doriți o gustare convenabilă sau un produs ambalat, asigurați-vă că citiți etichetele!